Uloguj se / Registruj se
Registruj se

Main Menu

Navigacija

PREDUZETNIŠTVO MORA DA SE ŽIVI

16.12.2020

Sonju Dragaš Zrenjaninci, odnosno Zrenjaninke, znaju po “ Extra sekendici“, jednom od najekskluzivnijih sekend hend butika, ne samo u našem gradu, nego i šire.

 

U preduzetničke vode Sonja je ušla iz ljubavi.

 

  • Ljubav prema polovnim stvarima je od mene sasvim slučajno napravila ženu preduzetnicu.U početku je to bio moj hobi, nešto kreativno što mi je davalo priliku da se izrazim,a lagano postao ozbiljan posao koji je ispunio 11 lepih godina, priča Sonja svoju žensku preduzetničku priču.

 

S obzirom da je u preduzetništvo ušla iz ljubavi, u hodu je morala da uči osnove poslovanja.

 

  • Mnogo toga u početku nisam znala o formalnim poteškoćama u poslovanju, o zakonu, inspekcijskom nadzoru, knjigovodstvu… Morala sam se edukovati svakodnevno, ali nije mi bilo teško, kaže naša sagovornica.

 

Sonja je punih 11 godina vodila svoj biznis.

 

Na pitanje, da li je u preduzetništvu teže ženama ili muškarcima, odgovara:

 

Mislim da je ženi teže u svakoj sferi života. Društvo prosto ne očekuje od žene da bude uspešna. Ona u ovakvom društvu suštinski treba da bude majka i supruga. Žene su u drugom planu. Teško žena dolazi do pijedestala u našem društvu… I dalje se deo poslova kod nas odvija u kafani a kafana nije mesto za ženu!!!

 

U samom startu smo u težoj poziciji i zato nam i treba mnogo više energije, entuzijazma, vere i rada od muškaraca, na moju veliku, veliku žalost, kaže Sonja i dodaje da je položaj žene u našem društvu loš.

 

  • Ja iskreno ne vidim veću promenu osim što se negde u daljini čuju naši glasovi da smo tu, da hoćemo, da možemo…Mislim da te glasove još uvek niko ne čuje, uverena je Sonja.

 

Sonja Dragaš nije imala uzora u preduzetništvu ali ističe da iz sveg srca poštuje pametne, obrazovane i uspešne žene.

 

Na pomoć institucija u svom preduzetničkom radu, naša se sagovornica nije oslanjala niti je od njih očekivala bilo kakvu pomoć. Smatra da nikad stvar nije u institucijama nego u mentalitetu.

 

Umrežavanje žena preduzetnica podržava jer, kako kaže, masa ima težinu.

 

A na pitanje, da li se po njenom mišljenju žena preduzetnica rađa ili stvara, Sonja nudi odgovor.

 

  • Mislim da ne može svaka žena da bude preduzetnica. Talenat definitivno mora da postoji a preduzetnički duh mora da se živi… To je prosto način života, razmišljanja, velika sposobnost da kada padneš znaš i da ustaneš i budeš još bolji i jači. Preduzetnički duh mora da je u tebi... Ili ga imaš ili ga nemaš, a naravno celog života moraš da učiš, zavrašava Sonja Dragaš.