Uloguj se / Registruj se
Registruj se

Main Menu

Navigacija

PRAVE OD PRUĆA SVE ŠTO OKO VIDI

08.02.2021

Proizvodnja raznih predmeta od pruća, pletarstvo i korparstvo, još je jedan stari zanat pred izumiranjem.

 

Najmlađi registrovani korpar ima 55 godina i ukoliko se nešto hitno ne preduzme, znanje i veštine ovog lepog starog zanata nestaće nepovratno.

 

To može da se desi i zanatskoj radnji „Pavle plet“ iz Novog Miloševa.

 

  • Proizvodnjom predmeta od pruća bavili su se roditelji moje majke Ane Maker Bačić u Bosni, pa je ona u Bosni naučila ovaj zanat. Kada smo 1995. godine došli u Vojvodinu, otac Franc i majka Ana počeli su da se proizvodnjom predmeta od pruća bave ovde, priča Marina Gligorijević, kćerka Ane i Franca.

 

Svoje, rukom vešto izrađene predmete od vrbovog pruća, koji su usput i potpuno ekološki, Makerovi su prodavali na vašarima, gradskim i seoskim manifestacijama a poslednjih godina i preko interneta.

 

  • Prošla godina je za nas bila izuzetno teška, kaže Marina. Vašari se nisu održavali kao ni najveći deo manifestacija. Otac i suprug su prodavali naše proizvode na pijacama, ali to je nešto sasvim drugačije. Kad idu na vašar ili na, na primer Kobasicijadu, ljudi već znaju da žele da kupe korpu ili ceger ili garnituru za terasu ili policu za cveće i za to odvoje novac. Na pijacu dođu po nešto drugo, pa tek ako im ostane para, možda kupe i nešto od pruća. Magacin nam je pun proizvoda i sad samo čekamo da situacija bude malo bolja nego prošle godine i da krenemo sa ozbiljnijom prodajom, kaže Marina.

 

I kod Makerovih postoji opasnost da se porodični posao ugasi.

 

  • Kao i kod svih drugih zanata, velika je neizvesnost kako ćete od njega preživeti. Suprug i ja smo se zaposlili, mislim da je jasno zbog čega, iako pomažemo u porodičnom poslu na sve moguće načine. Dok otac može da plete, proizvodnje će biti ali i on je već u godinama. Voleli bismo da prenesemo ono što znamo mlađima, onima koji su zaintresovani za ovaj zanat. To bi se moglo ostvariti kroz neki projekat pa se nadam da će možda neko ko je vičan pisanju projekata i konkurisanju za sredstva, prepoznati značaj pletarstva i korparstva i na neki način ga sačuvati, ističe Marina.

 

Od pruća se može, kaže Marina, napraviti sve što vam oko vidi. Za svoje proizvode, porodica Maker-Bačić i Gligorijević koristi samo najkvalitetnije vrbovo pruće koje donose iz Bosne, jer je to pruće mnogo kvalitetnije od vrbovog pruća koje raste ovde.

 

Marina je najviše angažovana u prodaji, i to toliko dugo, da je već upoznala i potrošačke navike naroda i narodnosti koje žive u Vojvodini.

 

  • Najviše proizvode od pruća vole Mađari, kaže Marina. Odličan nam je period za prodaju uoči katoličkog Uskrsa. Tad se prodaju korpice za jaja, za cveće, a kako je to već proleće, traže se i garniture za bašte. Srbi vole da kupe cegere za pijacu od pruća. Slovaci i Rumuni nisu baš posebno zaintresovani. To je sve dobro znati jer mi idemo na vašare, sajmove, manifestacije po celoj Vojvodini i znamo šta treba da ponesemo za prodaju. Jer, zanat danas nije samo nešto napraviti, nego je potrebno znanje da se proizvod i proda, završava Marina Gligorijević.