Uloguj se / Registruj se
Registruj se

Main Menu

Navigacija

POSLOVNI DUH SA UMETNIČKOM DUŠOM

06.12.2018

Borislav Umićević ugledni je zrenjaninski privrednik sa dugodišnjim iskustvom.

Više od decenije u privatnim je poslovima a porodičnu tradiciju uspešnog poslovanja nasledio je i sin Marko.

Zrenjaninska porodična kompanija „UM-Ing“ (Umićević inženjering), od osnivanja 2005. godine beleži stalni rast i jača poslovne aktivnosti, a u planu je i prostorno širenje, u Industrijskoj zoni „Bagljaš“ , pored već postojeće poslovno-proizvodne hale.

Firma je osnovana za delatnost zastupanja inostranih firmi, za projektovanje, konsalting, inženjering, ali i proizvodnju i montažu i trgovinu. Od 2009. godine sa renomiranim nemačkim partnerom osniva mešovitu firmu „Petkus Balkan“ DOO, sa jednakim udelima u vlasništvu. I ova firma posluje u hali koja je vlasništvo kompanije „UM-Ing“. U „Petkusu“ je trenutno 45 stalno zaposlenih, uz još dvadesetak sezonaca. Kada je u realizaciji neki obimniji poduhvat, broj zaposlenih penje se do stotinu.

– Delatnost ove firme je izrada opreme za silose za žitarice, ali i fabrika stočne hrane, sušara za žitarice, mašina i opreme za tretiranje žitarica. Tu su u kombinaciji sve opcije, od idejnih rešenja i projektovanja, do gradnje silosa po sistemu ključ u ruke, priča svoju preduzetničku priču diplomirani inženjer Borislav Umićević, osnivač kompanije „UM-Ing“. 

On napominje da je pre izvesnog vremena osnovana još jedna ćerka firma, „Petkus process control“, za inženjersku podršku i delatnosti i tehničko savetovanje. 

To je preduzeće specijalizovano za izradu komandnih ormara, projektovanje, upravljanje i softver kontrolu za postrojenja koja izvodimo – napominje Umićević, uz napomenu da su i „UM-Ing“ i „Petkus“ usmereni i na domaće i inostrano poslovanje.

Osim što su izuzetni uspešni u poslovanju, članovi porodice Umićević veoma vole umetnost. Već pet godina u prostorijama preduzeća gostuju slikari iz Zrenjanina u umetničkoj koloniji koju organizuju Umićevići.

Kad me prijatelji pitaju, zašto to radiš, ja odgovorim zato što volim i zato što sam u situaciji da mogu, priča Umićević. Slikari su divni ljudi, to su i moji prijatelji iz mladosti, sa čuvenog zrenjaninskog korzoa… Slike koje naslikaju u koloniji ostaju u preduzeću, od njih pravimo novogodišnji kalendar, a uskoro ćemo organizovati i aukciju slika nastalih u dosadašnjim kolonijama a novac prikupljen od prodaje ići će u humanitarne svrhe, ističe Umićević.