Uloguj se / Registruj se
Registruj se

Main Menu

Navigacija

Preduzetničke priče

Odluku da postane preduzetnica, Zrenjaninka Gordana Šokšić smatra jednom od najboljih u svom životu.

Velibor Mitrić pravi je primer kako se u jednom malom mestu, kao što je Banatski Despotovac, može raditi nešto o čemu se nadaleko priča i čuje. Velibor pravi kanadske kanue a na Tamišu, koji je za njega, kaže, najlepša reka na svetu, napravio je mali eko kamp. 

Branislava Čokić primer je mlade žene koja je to što živi na selu, u Orlovatu, pretvorila u prednost. O odluci da napusti posao u gradu i odluči se da u potpunosti svoj život i život svoje porodice organizuje na selu kaže da je jedna od najboljih u životu.

Put do pokretanja porodičnog biznisa Karolja i Sandre Kanas iz Mužlje nije bio ni lak ni kratak. Ali, kako Karolj kaže, rukovodili su se kineskom poslovicom da istrajnost na kraju donese nagradu i bez obzira na sve poteškoće i prepreke, uspeli su u svom naumu.

Marijani i Robertu Heđeši, mladom bračnom paru iz Novog Miloševa, sela u opštini Novi Bečej, bilo je jasno u startu da bez proizvodnje i bez brenda teško da mogu da računaju na zaradu od svog stada koza.

Tanja Prohaska jedna je od mladih žena na selu, koja se spremno uhvatila u koštac sa proizvodnjom kako u stočarstvu, što joj je osnovni posao, tako i u ratarstvu. Istovremeno je i supruga i majka dve devojčice. Tanja sa porodicom živi u Orlovatu a zanimljivo je da je u selo stigla iz velikog grada, iz Beograda, i kako kaže nikada se nije pokajala.

Jedan od učesnika sajamsko privredne maniefstacije ZrBizNet, čiji je štand privlačio veliku pažnju posetilaca jeste i Pavle Opačić. To nije čudno, jer se Pavle bavi jednim retkim hobijem. On se bavi ukrašavanjem ljuski od jajeta. Ljuske ukrašava brušenjem, bušenjem i rezbarenjem.

Na selu žive hrabre, preduzimljive žene koje su stvari uzele u svoje ruke i odlučile da žive od onoga što rade i proizvode. I ne samo to. Na selu postoje žene koje su odlučile da mesto u kom žive učine mestom dobrim za život i drugih i da svojoj ali i drugoj deci omoguće uslove za život, ako ne iste a ono bar slične životu kakav imaju njihovi vršnjaci u gradu.

Kada je pre pet godina ostala bez posla u žitištanskom „Agroživu“, Marina Katanić Rac iz Banatskog Dvora, nije sedela skrštenih ruku. Znala je da mora i da želi da radi i doprinosi kućnom budžetu.

M.B.T.Z. je društvo sa ograničenom odgovornošću koje pruža usluge iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, zaštite od požara, stručnog nadzora, implementacije HACCP sistema i ISO standarda ISO9001, 14001, 45001 i 22000. Osnovano je 2006. godine.

 

Firma Trenč osnovana je pre 15 godina kao ortačka zanatska radnja. Već posle dve godine posao se toliko proširio da je bilo potrebno promeniti status firme, tako da od kraja 2008. Trenč posluje kao deoničarsko društvo. Delatnost su joj grubi građevinski radovi, radovi niskogradnje i elektro radovi.

Kad se Berni Sanders na inauguraciji predsednika Amerike od ciče zime zaštitio štrikanim vunenim rukavicama, svet je eksplodirao. Odjednom kao da su se svi setili da postoji vuna, da se od vune svašta može saštrikati i da je retro – lepo.

Angela Dulka iz Novog Bečeja vlasnica je firme A&Z ED-MON PAK. Sa jednim prekidom, Angelina firma se poslednjih 15 godina bavi proizvodnjom, izradom i doradom ukrasnih i reklamnih kesa od papira.

Pro pet recycling je zrenjaninsko preduzeće koje se bavi sakupljanjem i tretmanom ambalažnog otpada, prvenstveno PET ambalažom. U jednom periodu, Pro pet recycling bavio se i preradom plastične folije, no, kako kažu u preduzeću, na žalost, tim poslom je bilo prinuđeno da prestane da se bavi. U formi u kojoj danas posluje, postoji od 2009. godine.

Dragana i Žarko Šojić osnovali su štampariju SITOPRINT u Žitištu sad već davne 1989. godine kao malu grafičku radnju sa skromnim kapacitetima. Bile su to, kako kažu, godine velikih izazova i neizvesne budućnosti...

Nenad Ris iz Srpske Crnje je sasvim sigurno jedini kovač na prostoru od Zrenjanina do rumunske granice. Kovački i potkivački zanat, koji po zvaničnoj klasifikaciji spada u stare zanate, skoro da je pred izumiranjem.

Proizvodnja raznih predmeta od pruća, pletarstvo i korparstvo, još je jedan stari zanat pred izumiranjem. Najmlađi registrovani korpar ima 55 godina i ukoliko se nešto hitno ne preduzme, znanje i veštine ovog lepog starog zanata nestaće nepovratno. To može da se desi i zanatskoj radnji „Pavle plet“ iz Novog Miloševa.

Dejan Vlatković i njegova firma Limdex novi su članovi Unije poslodavaca Srbije – Poslodavci Zrenjanina. Limdex je firma koja se bavi proizvodnjom građevinske limarije, metalnih konstrukcija, kapija… Trenutno je u firmi zaposleno 4 radnika. Za Virtuelni inkubator Dejan je ispričao svoju preduzetničku priču.

Elvira Pejović i njen suprug Zoran bave se jednim starim zanatom. Oni u svojoj zanatskoj radnji „Vreteno“ proizvode užad i proizvode od užadi.

Gordana Pandurov iz Elemira bavi se jednim starim zanatom koji polako nestaje sa naših prostora. Gordana pravi domaće kore. Po zvaničnoj specifikaciji, koradžijski zanat dobio je oznaku starih zanata.