Uloguj se / Registruj se
Registruj se

Main Menu

Navigacija

Preduzetničke priče

Sledeće godine radionica za kolače Purkov torte i kolači obeležiće lep jubilej – deset godina uspešnog rada. Ovu radionicu zajedno vode rođene sestre Sanja Purkov Stojković i Maja Josimov.

Gomex d.o.o. je trgovinska kompanija sa sedištem u Zrenjaninu čiji su prvi koraci napravljeni 1995. godine. Prodajni objekti Gomex-a su raspoređeni pretežno na teritoriji Vojvodine, a u prethodih pet godina kompanija se intenzivno širi i na ostatak Srbije. 

Jelena Šimšić uspešno vodi jednu od najstarijih privatnih knjižara u Zrenjaninu, knjižaru “Stražilovo”. U preduzetničke vode ušla je kroz porodični posao, u kom je u početku pomagala i učila, da bi taj posao u jednom trenutku u potpunosti preuzela.

Prema statistici, žene i dalje rade dva sata duže, za neke su poslove manje plaćene od muškaraca a i dalje postoje firme koje zapošljavaju isključivo muškarce. Da može i drugačije, govori primer Tijane Grubanov, žene preduzetnice, koja se bavi poslom koji je do skoro bio rezervisan za muški pol.

„Imsaplet“ je zrenjaninska fabrika čarapa, porodična firma sa 30-tak uzaposlenih, koja u našem gradu posluje već četvrt veka. Ova porodična firma bila je redovni učesnik privredno sajamske manifestacije ZrBizNet. O manifestaciji, vlasnik „Imsapleta“, Emil Šarvari ima samo reči hvale.

Sonja Kamraš druga je generacija preduzetnika u svojoj porodici. Porodični posao nastavila je posle iznenadne smrti svog oca Pala Darušija, koji je posao u cvećarstvu započeo.

To da preduzetništvo nije izlaz nego izbor bila je prva rečenica u prvoj knjizi o preduzetništvu koju sam pročitala. I rekla, da, to je to, kao da je neko moje misli pročitao i napisao. Ovako počinje priču Gorjana Ponjević Balani, koja se preduzetništvom bavi dugo. I to ne običnim zanatom, več jednim vrlo posebnim – drvodeljstvom.

Poslastičarstvo, prema zvaničnoj klasifikaciji, spada u stare zanate. Nekada su poslastičari, osim sladoleda i kolača, pravili i bombone, alve, kretoše, a najveći deo onoga što je iz mirišljavih radionica izlazilo, radilo se ručno.

Ana Štopulj, zajedno sa svojim suprugom Dejanom, zajednički vodi porodični biznis – proizvodnju testinine DMS testenine. Preduzetnici su postali zajedničkom odlukom: posle završenih fakulteta videli su da posla u struci za koje su se školovali ili nema ili je taj posao slabo plaćen. 

Za zanatlije i male poljoprivredne proizvođače manifestacije na kojima postoji direktan kontakt između njih i njihove publike nezamenljiv je način komunikacije, smatra Marija Srdić, osnivač i vlasnica agencije Misija Smart. 

Iva Marjanović odrasla je u porodici u kojoj su se žene bavile privatnim poslom. Zato nije čudo što je i svoj život pronašla u preduzetništvu.

Angela Gavrilović postala je preduzetnica pre pune 34 godine a ono što je još zanimljivije, u trenutku kad je uplovila u preduzetničke vode imala je samo 20 godina. Privatni posao prvi joj je i jedini posao u životu.

Ana Ognjenović na čelu je knjigovodstvene agencije Klasa 6. Osim što je preduzetnica, Ana je i supruga i majka i aktivna članica Sekcije žena preduzetnica Unije poslodavaca Srbije – Poslodavci Zrenjanina.

Kompanija BB trade na sve tri, dosada održane sajamsko privredne manifestacije ZrBizNet, bila je generalni sponzor. Na prvoj manifestaciji sa partnerom DTL-om a na naredne dve, BB trade spremno je samostalno preuzeo sponzorstvo.  Iz poznatih razloga, ZrBizNet ove godine neće biti održan, ali ovo je prilika da se podsetimo onih koji su dali veliki doprinos novoj sajamskoj manifestaciji.

Danijela Radovančev u preduzetničkim vodama je malo više od 14 godina. Posao sa nekretninama za Danijelu je značio odličan balans između porodice i poslovnog ostvarenja.

Ildiko i Gabrijela Berkesel ne samo što su sestre bliznakinje nego su preduzetnice koje zajednički vode svoju firmu ”Izrada torbi Berkesel”. Takođe, Ildiko i Gabrijela su za osam godina svog zajedničkog rada uspele da naprave brend i torbe i asesoar Berkesel danas su nešto što poznaje ne samo Srbija nego svet.

Aleksandar Mojić iz Novog Bečeja ima svoju voskarsku radnju „Ukrasne sveće Mojić“. Bavi se unikatnom, ručnom izradom ukrasnih rezbarenih sveća. Voskarstvo je stari zanat a Aleksandar za to ima i potvrdu. Naime, vlasnik je sertifikata nadležnog ministarstva kojim je uvršten u stare zanate.

Florian Kovač se već 16 godina bavi jednim vrlo zanimljivim i kreativnim poslom. Florian sa svojim timom okupljenim u firmi „Aquadecor“, ručno izrađuje dekor za unutrašnjost akvarijuma.

Damir je naučio da plete užad, odnosno nasledio je užarsku radnju od svog dede, koja je osnovana 50-tih godina prošlog veka. 

Jovana je danas vlasnica brenda „Ukus ljubavi“, od čokolade ručno pravi unikatne kutije, leptire, punjene praline, a radionica se nalazi u centru Alibunara, banatskom gradiću u kojem je odrasla i za koji je, kako kaže, dosta vezana.