Uloguj se / Registruj se
Registruj se

Main Menu

Navigacija

U RUKAMA 1% NAJBOGATIJIH JE SKORO 50 ODSTO UKUPNOG SVETSKOG BOGATSTVA

22.09.2022

 Foto: Pixabay

U prognozama za narednih pet godina, izveštaj Kredi Svisa predviđa da će zemlje sa srednjim prihodima biti glavni motor svetske ekonomije.

Tome su doprinele ponajviše Sjedinjene Države, sa učešćem većim od polovine ukupnog povećanja bogatstva, dok Kina doprinosi sa četvrtinom. U međuvremenu, Afrika, Evropa, Indija i Latinska Amerika zajedno su činile samo 11,1 odsto rasta globalnog bogatstva lani, navedeno je u izveštaju koji je objavila banka Kredi Svis.

Jedan odsto najbogatijih na planeti nastavlja da akumulira 45,6 odsto bogatstva u 2021. godini, piše El Pais.

Izveštaj Kredi Svisa predviđa da će ova mala grupa nastaviti da raste i to ovako:
– broj milionera će dostići 87 miliona
– broj ultrabogatih će dostići 385.000 u nardnih pet godina

U osnovi piramide su oni koji su 2021. imali kapital manji od 10.000 dolara i koji predstavljaju 53 odsto svetske populacije. U pogledu rasta, dve najuspešnije ekonomije su Sjedinjene Države i Kina, obe sa stopom rasta od oko 15 odsto.

Na dnu je Evropa, koja raste samo 1,5 odsto u 2021, ali akumulira drugu najveću masu bogatstva iza SAD i ispred Kine. U prognozama za narednih pet godina, izveštaj predviđa da će zemlje sa srednjim prihodima biti glavni motor svetske ekonomije, proizvodeći 42 odsto globalnog rasta.

Što se tiče raspodele bogatstva, izveštaj tvrdi da se tokom ovog veka globalna nejednakost smanjila, podstaknuta ubrzanim rastom tržišta u razvoju. U prilog toj pretpostavci govori i podatak da je segment onih sa bogatstvom između 10.000 i 100.000 dolara najviše porastao od početka veka (sa 504 miliona na 1.800 miliona pojedinaca).

U izveštaju Kredi Svisa se navodi i da je 2021. bila „dobra godina“ za finansije.

Izvor: Telegraf.rs / Biznis i finansije