Uloguj se / Registruj se
Registruj se

Main Menu

Navigacija

SINDIKATI SVETA TRAŽE DA SE DO 2030. GODINE REGULIŠE MILIJARDA NEFORMALNIH RADNIH MESTA

21.11.2022

 Foto: Pixabay

Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC) poziva na legalizaciju do 2030. godine "najmanje polovine" od dve milijarde neformalnih radnih mesta u svetu u okviru "novog društevnog ugovora" kojeg je danas na konferenciji u Melburnu zahtevala generalna sekretarka te organizacije Šaran Barou.

Radničke organizacije takođe pozivaju na otvaranje 575 miliona radnih mesta da bi se postigla puna zaposlenost na globalnom nivou.

Ti zahtevi su detaljno navedeni u nacrtu završne deklaracije koju je ITUC pripremila za svoj Kongres u Australiji, koji je počeo u četvrtak i traje do utorka.

ITUC žali što je razlika u platama muškaraca i žena i dalje iznad 20% na svetskom nivou i "traži minimalne plate za život za sve radnike, uključujući neformalne radnike i radnike koji rade kod kuće".

Globalni sindikalni pokret koji objedinjava 332 sindikata i tvrdi da predstavlja 200 miliona radnika, poziva i na "hitne mere (...) da bi se garantovala minimalna stopa poreza na dobit na međunarodnom nivou".

Iako je sporazum o tome krajem 2021. potpisalo stotinu zemalja pod okriljem OECD (Organizacija za ekonomsku trgovinu i razvoj), on se sporo usvaja zbog blokada u pojedinim regionima, uključujući i Evropu.

Suočeni sa zdravstvenim šokom pandemije kovida-19 i klimatskim izazovima, "želimo da izgradimo ekonomije zasnovane na zajedničkom prosperitetu, uz garanciju sigurnog zaposlenja", rekla je generalna sekretarka ITUC ;Šaran Barou danas u svom oproštajnom govoru.

- Novi društveni ugovor ima šest jasnih zahteva: poslovi, prava, plate, socijalna zaštita, jednakost i inkluzija - rekla je ona.

"Novi društveni ugovor" je i naziv nacrta deklaracije koju sindikati planiraju da usvoje na kraju Kongresa.

Naslednik Šaran Barou na mestu generalnog sekretara biće izabran u nedelju. U konkurenciji su dva kandidata: Italijan Luka Visentini, sada generalni sekretar Evropske konfederacije sindikata, i Turčin Kemal Ozkan, iz Sindikalata industrije.

Izvor: eKapija