Uloguj se / Registruj se
Registruj se

Main Menu

Navigacija

BIZNIS VESTI - KOLIKO JE NASLEDSTVO AKO JE POREZ 10 MILIJARDI DOLARA

29.04.2021

Foto: Pexels

Naslednici Li Kun Hia, predsednika Samsunga koji je umro u oktobru, platiće više od 10,8 milijardi dolara poreza na nasledstvo, objavili su mediji, a preneo portal Bonitet.

Lijeva porodica saopštila je preko Samsung Electronicsa da će porezi na nasledstvo iznositi više od polovine vrednosti ukupne imovine pokojnika, dodavši da je ukupan iznos poreza od 12 biliona korejskih vona “jedan od najvećih u Južnoj Koreji i globalno”.

Prema porodici, iznos je tri do četiri puta veći od ukupnog prihoda južnokorejske vlade od poreza na nekretnine u 2020. godini.

Novinska agencija Yonhap izvestila je da će to biti najveći porez u istoriji Južne Koreje.

Porodica je najavila da će iznos platiti u šest rata u pet godina, počevši od ovog meseca.

Li je zaslužan za transformaciju malog preduzeća koje je osnovao njegov otac, za današnji Samsung, globalnog ekonomskog diva koji posluje u oblastima od proizvodnje elektronike, preko osiguranja, do transporta.

Prvi čovek Samsunga ostaće upamćen po rečenici koju je 1993. godine uputio svojim zaposlenima: „Promenimo sve, osim naših žena i dece”.

Samsung je zatim uništio 150.000 mobilnih telefona da bi krenuo u novu, modernu i dinamičnu fazu globalne tržišne ekspanzije i korporativnog razvoja.