Uloguj se / Registruj se
Registruj se

Main Menu

Navigacija

Aktuelnosti

Agencija za upravljanje lukama zabeležila je na kraju trećeg kvartala ove godine povećane količine pretovarenog tereta na rekama u Srbiji. Pretovareno je 12 miliona tona robe, što predstavlja rast od 13% u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je Agencija.

Iako je ostalo više od dva meseca do novogodišnjih praznika, sudeći prema svim ekonomsko-političkim parametrima kod nas, ali i u svetu, verovatno ćemo i u 2022. godinu ući oprezno i sa rezervisanim očekivanjima. 

Ukupan broj kupoprodaja na tržištu nepokretnosti u trećem kvartalu 2021. godine je 34.767, što je maksimum za treći kvartal u poslednje četiri godine, saopštio je Republički geodetski zavod. Na osnovu prikupljenih podataka iz kupoprodajnih ugovora, u ovom periodu je 14% nepokretnosti plaćeno iz kreditnih sredstava, a 86% gotovinom.

Samo u poslednja tri meseca 42,3 odsto građana Srbije kupovalo je robu ili usluge putem interneta, pokazalo je najnovije godišnje istraživanje Zavoda za statistiku. Najviše se kupovala obuća i sportski proizvodi – čak 68 odsto porudžbina, a onda slede nameštaj i oprema za kuću, igračke, potrošačka elektronika i dostava hrane. 

Odlukom Vlade Srbije od subote u 22 časa u celoj zemlji počinje da važi pravilo kovid propusnica za ugostiteljske objekte u zatvorenom. Oni koji žele da od 22 časa da uđu u neki ugostiteljski objekat treba da imaju potvrdu o vakcinaciji, negativnom PCR ili antigenskom testu, preležanom kovidu ili antitelima. Kovid propusnice nisu potrebne za ulazak u ugostiteljski objekat pre 22 časa.

Isplata subvencija za prelazak na novi model fiskalizacije, odnosno zamenu fiskalnih kasa, obveznicima koji su se za subvencije prijavili, počeće danas najavio je ministar finansija Siniša Mali.

Vest da će od 1. januara 2022. godine Crna Gora ukinuti doprinose za zdravstveno osiguranje, koji je znatna stavka u bruto zaradi, u Srbiji je privukla pažnju široke javnosti.

Dok Srbija prebrojava svoje milionere (u dinarima) svet bi uskoro mogao da dobije svog prvog bilionera (u dolarima).

Cene prirodnog gasa skočile su ove godine, nakon što su se ekonomije ponovo otvorile posle blokada uzrokovanih kovidom 19, a velika potražnja za tečnim prirodnim gasom u Aziji smanjila je isporuke u Evropu, zadajući udarce industrijama koje zavise od struje.

Velike pošiljke automobila stoje na nekoliko brodova u blizini Australije i zvanično je zabranjeno njihovo iskrcavanje. Uzrok su - smrdibube, koje su preplavile nove automobile.

O novom sistemu fiskalizacije potpuno različito misle oni koji su ga uveli i oni koji treba da ga primene.

Privredni sud u Zrenjaninu svojim je rešenjem konstatovao da je preduzeće „Vojvodina put“ prodato i da je suma od 224 937 843 dinara u celosti isplaćena.

Andrej Kurpatov, čuveni ruski doktor psihoterapeut, pisac i kolumnista mnogih publikacija, postavio je zlatna pravila svog života.

Generacija ljudi rođeni 1960-ih, u proseku će doživeti četiri ekstremna toplotna talasa, dok će deca rođena 2020. godine doživeće prosečno 30 ekstremnih toplotnih talasa.

Valute vezane za cene robe skliznule su danas sa višemesečnih maksimuma usled njihove neočekivane rasprodaje za jene, što mnogi trgovci tumače kao neizbežno unovčavanje profita, posle dugog snažnog jačanja tih valuta podržanog rastom cena sirovina.

Vlada je usvojila predlog rebalansa budžeta za 2021. godinu kojim je za kapitalne investiije izdvojeno približno 478 milijardi dinara, odnosno 7,8 odsto BDP-a.

Na području koje pokriva zrenjaninska filijala Poreske uprave Srbije nalaze se 404 milionera. To je za devet više u odnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo prijavljeno 395, pokazuju podaci Poreske uprave Republike Srbije.

Srpska ekonomija imala je blagi pad u 2020. godini i snažni rast početkom 2021. godine. Određeni napredak napravljen je razvoju funkcionalne tržišne ekonomije, reformi poreskog sistem, privatizaciji banaka, dok sa druge strane sporo napreduju reforme državnih preduzeća i strukturne reforme javne uprave. Država i daje ostvaruje snažan uticaj na privredu, navodi se u izveštaju Evropske komisije o Srbiji za 2021.

Na Vračaru se ovih dana oglašava prodaja garaža za 30.000 evra, koliko otprilike košta stan od 40 kvadrata u Kragujevcu.

Već 11 godina se ne menja podatak da se tek svaka četvrta srpska kompanija bavi izvozom, pokazuje najnovija Anketa 1.000 preduzeća, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Za rast srpske privrede su neophodni novi izvori finansiranja, kao i nastavak digitalizacije njihovog poslovanja.