Uloguj se / Registruj se
Registruj se

Main Menu

Navigacija

Aktuelnosti

Amazonska prašuma, nekad nazivana "svetskim plućima" sada emituje više ugljen dioksida nego što je u stanju apsorbovati, po prvi puta su službeno objavili naučnici, a preneo Jutarnji list.

Navršava se 10 godina od kada je korisnicima mobilnih elektronskih komunikacionih mreža u Srbiji omogućena usluga prenosivosti brojeva i do sada je preneto 1.025.771 broj u mobilnim mrežama, objavio je RATEL.

Od ukupnog broja dozvola izdatih u maju, 80,5 odsto dozvola odnosi se na zgrade, a 19,5 odsto na ostale građevine.

U Srbiji je u junu ove godine zaključen 14.121 ugovor o kupoprodaji nepokretnosti, što predstavlja povećanje od 16 odsto u odnosu na isti mesec 2020. godine, a u poređenju sa junom 2019. godine povećanje od 46,5 odsto.

Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiji Milka Milovanović Minić izjavila je da se pedesetih godina prošlog veka u Srbiji godišnje rađalo 160.000 beba, a sada je taj broj 60.000.

Tokom 2020. godine 109 747 lica promenilo je prebivalište, odnosno trajno su se preselila iz jednog u drugo mesto (naselje) Republike Srbije, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Zrenjaninska firma „Vojvodinaput“ prodata je rudarsko – građevinskom preduzeću „Hidrooprema“ iz Šapca za 224,9 miliona dinara.

Za zasedanje IX redovne Skupštine Unije poslodavaca Srbije - poslodavci Zrenjanina, odabrana je velika sala Crvenog krsta Zrenjanina kako bi se, na simboličan način, odalo priznanje aktivistima i volenterima koji su dali veliki doprinos u postojećoj zdravstvenoj krizi. U toku Skupštine, najavljena je akcija opremanja prostorije za boravak volontera, u sklopu Crvenog krsta.

 

U maju 2021. izdata je 2.001 građevinska dozvola, što predstavlja povećanje od 49% u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS). Od ukupnog broja dozvola izdatih u maju, 80,5% dozvola odnosi se na zgrade, a 19,5% na ostale građevine.

Evropska komisija predstavila je predlog mera koji bi trebalo sprovesti u oblasti politike klime, transporta, energetike i poreza trebalo se došlo do smanjenja emisije štetnih gasova od 55 procenata do 2030 godine.

Razlog tome je, kako se navodi, to što kroz račune za struju ovo javno preduzeće naplaćuje i cenu za troškove garantovanog snabdevača, kao stalni trošak koji potrošači plaćaju i kada struju ne troše, te da računi ne sadrže jasne i precizne informacije koju uslugu zapravo potrošač plaća kroz troškove garantovanog snabdevača.

Između 350 i 400 hiljada radnika koji u Srbiji primaju najnižu zaradu, mogli bi, sudeći prema najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da od naredne godine primaju platu veću za nešto manje od 3.000 dinara. Najavljeno povećanje minimalca sa sadašnjih 32.000 na oko 35.000 dinara, pak, iz različitih razloga nije prihvatljivo ni za poslodavce, ali ni za sindikate.

Ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, ocenili su da je program „Moja prva plata”, koji je omogućio mladima da uz državnu subvenciju steknu prvo radno iskustvo, postigao veliki uspeh.

Evropska centralna banka (ECB) je saopštila da pokreće dvogodišnju analizu o tome da li treba uvesti digitalnu verziju evra koja bi dopunjavala gotovinu, što je njen oprezan korak ka uvođenju digitalnih valuta i analiza potencijalnog uticaja na politiku i finansijski sistem, prenosi Beta.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objavilo je da će u julu i avgustu na ime subvencija ugostiteljstvu i turizmu zbog pandemije, firmama koje ispunjavaju uslove biti isplaćeno po 30.900,24 dinara po svakom zaposlenom kome je firma isplatila zaradu za decembar prošle godine i podnela odgovarajuću poresku prijavu.

Novim zakonom o zaštiti potrošača Vlada Srbije predložila je uvođenje registra potrošača koji ne žele da primaju pozive, poruke u okviru promocije ili prodaje telefonom. Ukoliko se Skupština usvoji zakon biće propisana zabrana pozivanja ili slanja poruka potrošačima koji su se upisali u registrar.

U nedavno objavljenom Pravilniku o izgledu i sadržini znaka zabrane prodaje i služenja alkoholnih pića deci ili maloletnicima definisan je novi znak upozorenja. Znak sadrži grafički deo i tekst upozorenja i pravougaonog je oblika.

Prema poslednjim najavama, Ministarstvo rudarstva i energetike je u sklopu projekta za povećanje energetske efikasnosti stambenih objekata uvelo jednu novinu. Ministarstvo sada planira i da subvencioniše ugradnju solarnih panela, a konkurs za dodeljivanje ovih sredstava biće raspisan uskoro.

Razlika po litru goriva u nekoliko zemalja u regionu ide i do 60 evro centi, a prema najnovijim cenovnicima najjeftiniji benzin u regionu vozači mogu da kupe u Bosni i Hercegovini.

Ukoliko zakon koji je predložila vlada Hrvatske prođe skupštinu, tek pet odsto privrednika u toj državi moraće da plaća obaveznu članarinu Hrvatskoj gospodarskoj komori, piše Startit.