Uloguj se / Registruj se
Registruj se

Main Menu

Navigacija

Aktuelnosti

Sve češća pitanja koja se odnose na pribavljanje radne dozvole i privremenog boravka za radno angažovanje stranca u Srbiji podstakli su nas da na jednom mestu pripremimo potrebne informacije za poslodavce.

Na današnji dan 20. maja 1873. biznismen iz San Franciska Levi Štraus i krojač Džejkob Dejvis patentirali su radne pantalone sa ojačanim metalnim zakovicama, čime je “rođen” jedan od najpoznatijih odevnih predmeta na svetu: plave farmerke.

Mod Luis je prodavala svoje slike pored puta u kanadskoj provinciji Nova Škotska, ali je nakon dokumentarca o njoj stekla širu publiku.

Za skoro tri meseca Rusi su u Srbiji registrovali tačno 836 firme, piše Blic.

Uprkos neizvesnostima, domaći privrednici su umereni optimisti i očekuju stabilne poslovne performanse u drugom kvartalu 2022. godine.

Prema najnovijim podacima koje je objavio STIPS, cene prasadi u domaćim klanicama kreću se od 330 do 400 dinara po kilogramu, a u Sremskoj Mitrovici cena je i dalje 450 dinara za jedan kilogram.

„Srbija je kurs dinara vezala za evro, što je urađeno da bi se dobila ta poznata evropska stabilnost, da bi se inflacija svela na niske stope. Sada prvi put u istoriji imamo nešto drugačiju situaciju – da nam evro, u suštini – izaziva problem“, kaže za Infobiz Slaviša Tasić.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za rezerve energenata Petar Ilić rekao je da se u poslednje vreme beleži povećana potrošnja goriva, pre svega dizela i motornog benzina, u poređenju sa prosekom potrošnje u 2021. godini.

Poreska uprava je od 1. maja, otkad je počela primena Zakona o fiskalizaciji, uradila 760 kontrola evidentiranja prometa preko nove fiskalne kase, od toga, 143 objekta dobila su zabranu obavljanja delatnosti i to 138 objekata na 15 dana i pet objekata na 90 dana, prenosi RTS.

Mali je objasnio da je reč o podršci za oko 1.400 preduzeća, koja će imati mogućnost da koriste drugu garantnu šemu za refinansiranje obaveza iz prve garantne šeme.

Metalac grupa iz Gornjeg Milanovca ostvarila je prošle godine poslovne rezultate koji su premašili ne samo prethodnu, već i pretpandemijsku 2019. godinu.

Radnici traže da budu povećane otpremnine i poboljšana ponuda za rad u inostranstvu, koji mora biti dobrovoljan.

Podrška sprovođenju zelene agende, unapređenje uslova za investiranje i izgradnju i unapređenje kvaliteta donošenja propisa, tri su ključna reformska prioriteta od ukupno 12 koje su izabrali članovi Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) u strateškom planu za period 2022-2025 koji je javnosti predstavljen na završnoj svečanoj sednici XVI godišnje Skupštine organizacije.

Počela je sezona svadbi, a u Srbiji se godišnje u proseku organizuje oko 25.000 venčanja.

Srbiji danas nedostaje oko 12.000 profesionalih vozača, prema procenama predstavnika poslodavaca, saopštila je Nemačka saradnja u Srbiji (GIZ).

Inflacija u Srbiji je nastavila da raste pod pritiskom spoljnih faktora i u aprilu je iznosila 9,6 procenata međugodišnje, a očekuje se da će dostići vrhunac u junu i julu od najviše 10,5 procenata, nakon čega će početi da pada, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Inicijativa Digitalna Srbija i fakultet FEFA pozivaju mlade koji se nalaze na početku karijere da se prijave na "Kompas 4.0", besplatan program koji okuplja predavače sa fakulteta, profesionalce iz oblasti ljudskih resursa i stručnjake iz privrede, a koji će polaznicima pružiti osnovna znanja o kreiranju digitalnih proizvoda.

Analiza sajta za oglašavanje nekretnina 4zida.rs ukazuje da "ponuda na tržištu domaćih nekretnina ne zadovoljava potražnju, koja je konstantno raste".

Stručnjaci kažu da bi znatno povećanje referentne kamate negativno uticalo na ekonomiju.

Publikacija Republičkog zavoda za statistiku „Preduzeća po veličini“ pokazuje da je u 2018. godini izvoz mikro, malih i srdenjih preduzeća iznosio 730,6 milijardi dinara, dok je dve godine kasnije dostigao 784,4 milijarde dinara. I ovde prerađivačka industrija ima najviše kupaca u inostranstvu.