Uloguj se / Registruj se
Registruj se

Main Menu

Navigacija

Aktuelnosti

Trgovine u Austriji suočene su s brojnim nestašicama, što prouzrokuje duga čekanja za mušterije, ali i poskupljenja pojedinih proizvoda.

Uz pomoć novih tehnologija i kompjuterizovanih mašina za tkanje danas je moguće stvoriti 3D tkanine koje bi svoju primenu mogle naći u arhitekturi i građevinskoj industriji. Ovaj revolucionarni izum mogao bi da posluži u svrhu gradnje lakših i fleksibilnijih objekata.

U 2020. godini, za potrebe snabdevanja pitkom vodom zahvaćeno je 677 miliona kubnih metara, što predstavlja 1,4% više vode u odnosu na isti period 2019. godine. 

Stečajni upravnik Miloš Borovačnin zakazao je za 10. jun treću prodaju zrenjaninskog „Radijatora“.

Prema ikonografici o „stopi preživljavanja“ koju je objavila Agencija za privredne registre, od 8180 privrednih društava koliko ih je osnovano 2015. godine danas je aktivno 5806 a iz registra je izbrisano 2374.

Vlada Republike Srbije usvojila je na sednici Uredbu o podsticajnim merama za imunizaciju i sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19.

Za mala poljoprivredna gazdinstva, ali i za preduzeća juče je počela prijava za novčane podsticaje, koje daje država u saradnji sa Svetskom bankom. Maksimalni iznos, koji jedno gazdinstvo bespovratno može dobiti je 25.000 evra, dok će firme moći da računaju i na 200.000 evra. Sa ukupnim budžetom od 38 miliona dolara, projekat će trajati tri godine.

Webinar je namenjen svim obveznicima PDV - privrednim društvima, preduzetnicima, javnim preduzećima, korisnicima budžetskih sredstava i dr.

Vojvodina je raspisala tri nova konkursa u oblasti zapošljavanja, na ukupan iznos od 42 miliona dinara. Javni konkursi za dodelu subvencija za samozapošljavanje, poslodavcima za zapošljavanje nezaposlenih lica, kao i za sprovođenje javnih radova na teritoriji AP Vojvodine u 2021. godini, otvoreni su do 20. maja i u potpunosti su usaglašeni sa merama koje za ove oblasti predviđa Nacionalna služba za zapošljavanje.

Značajna nalazišta zlata i povišeni sadržaji srebra pronađeni su 2018. godine tokom pripremnih radova na izgradnji Koridora 11, piše u Pravilniku o utvrđivanju Godišnjeg programa osnovnih geoloških istraživanja za 2021. godinu, prenosi Ekapija. Istraživanja ležišta dragocenih metala u Srbiji traju do 2024. godine, a pored Koridora 11 obavljaju se i na planinama Golija i Ozren.

Petina zaposlenih hoće da nastavi da radi na daljinu, jer tako mogu duže da spavaju, dok petina želi trajno da obavlja posao od kuće.

Poreska uprava objavila je porseki kalendar za mesec maj 2021. godine. Tokom maja prvo stižu na naplatu doprinosi za obavezno socijalno osiguranje, kao obaveza da se dostave izveštaji o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, napominje Poreska uprava Srbije.

Najave da će podbaciti rod izazvale su rast tražnje za sojom i kukuruzom, koje u stočnoj hrani učestvuju 60%, piše RTS. Cena soje je na desetogodišnjem maksimumu sa 85 dinara bez PDV-a, što je duplo skuplje nego lane. Zato stočari alternativu traže u mekinjama.

Srbija je oduvek imala povoljne uslove za razvoj mnogih grana industrije, što se najbolje ogleda u uspešnoj prehrambenoj industriji, koja je oduvek bila jedna od najuspešnijih delatnosti u zemlji. Nepovoljne socio-ekonomske prilike na ovim prostorima, dovele su do gašenja mnogih grana industrije, međutim, neke su uspele da se održe do današnjeg dana.

Svakoj drugoj osobi u svetu smanjeni su prihodi zbog pandemije korona virusa, a ljudi u siromašnim zemljama posebno su pogođeni gubitkom posla i skraćenjem radnog vremena, pokazalo je danas objavljeno istraživanje agencije Galup.

Naslednici Li Kun Hia, predsednika Samsunga koji je umro u oktobru, platiće više od 10,8 milijardi dolara poreza na nasledstvo, objavili su mediji, a preneo portal Bonitet.

Prema poslednjim podacima koje je objavio Republički zavod za statistiku, prosečna plata na nivou države iznosi 85 864 dinara bruto odnosno 62 280 dinara neto.

U Centralnu evidenciju stvarnih vlasnika trenutno nije upisalo svoje podatke o stvarnim vlasnicima oko 10 odsto privrednih subjekata, 19 odsto zadužbina i fondacija, oko 22 posto udruženja i ustanova, kao i nešto manje od osam odsto zdravstvenih ustanova, rekla je za Danas Gabrijela Petković Jovanović iz Agencije za privredne registre.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prva dva meseca ove godine u odnosu na isti period prošle godine, u Srbiji se rodilo skoro 200 beba manje. U istom periodu, umrlo je 7 i po hiljada stanovnika više.