Uloguj se / Registruj se
Registruj se

Main Menu

Navigacija

Aktuelnosti

Zrenjaninsko preduzeće MIS komerc ove godine obeležava lep jubilej: tri decenije uspešnog rada i poslovanja. MIS komerc se bavi trgovinom kancelarijskim materijalom, digitalnom štampom, velikim formatima a poslednjih godina štampom etiketa u rolnama. 

Zlatibor je ove godine bio najposećenija planina u Srbiji. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, zabeležena je rekordna posećenost. Veliki broj poseta ostvaren je na skoro svim lokalitetima te planine.

Broj poreskih prijava za samooporezivanje dupliran je u odnosu na isti mesec prošle godine, pokazuju podaci Poreske uprave. Takve prijave podnose frilenseri koji ostvaruju prihode iz inostranstva. Oni su, međutim, saglasni s ekonomskim stručnjacima u oceni da taj broj sam po sebi ne znači ništa.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je novu, četvrtu po redu, prodaju imovine preduzeća Agroživ Žitište, metodom javnog nadmetanja.

Dok sindrom izgaranja na poslu podrazumeva preveliki teret izazovnih zadataka, "boreout" sindrom je suprotan i podrazumeva dosađivanje na poslu, piše Bigthink, a prenosi Kamatica.

 

Cirih i Pariz potisnuli su sa vodećih pozicija Singapur i Osaku na novoj rang listi najskupljih gradova na svetu, pridruživši se Hongkongu sa kojim dele prvo mesto.

Prema podacima Privredne komore Srbije, ukupan izvoz mesa i mesnih prerađevina u prvih devet meseci 2020. godine bio je u vrednosti 67,5 miliona evra, a uvoz oko 116 miliona evra.

Domaćinstva u Srbiji najviše troše na hranu i alkoholna pića, 34,2 odsto, na stanovanje 16,7 odsto, zatim na prevoz 9,3 odsto, pokazuje anketa Republičkog zavoda za statistiku o potrošnji stanovnoštva za 2019. godinu.

U saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Unija poslodavaca Srbije daje predloge novih mera, kao nastavak zajedničkog partnerskog delovanja na zaštiti i pomoći građanima, ali i na pomoći privredi koja je stožer države.

Na sajtu nagradne igre “Uzmi račun i pobedi” nalazi se i Uredba o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa na ovaj način. Prema tom zvaničnom spisu, postoji čak 77 takstativno navedenih takvih delatnosti.

Institut za standardizaciju Srbije (ISS) i Informativni centar za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju (BSC Informativni centar) potpisali su sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji. 

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija raspisalo je javni poziv za dodelu subvencija za podršku radu turističkih agencija.

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) uputio je dopis premijerki Ani Brnabić kojim traži da Vlada Srbije po hitnom postupku donese uredbu kojom bi se obezbedilo da zaposleni za vreme bolesti od korona virusa ili izolacije primaju punu zaradu.

Poreska uprava je još od prošle godine svoja rešenja mogla da šalje u elektronsko sanduče. Sada, predloženim izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, koje su pred poslanicama, i obveznici će od poreznika, od prvog dana 2021. godine, uverenja moći da traže elektronski.

Najnovije mere protiv širenja korone zasad su pogodile pre svega ugostitelje, ali je to bolje nego da zbog situacije sa koronom dođe do uvođenja novog lokdauna koji bi uzdrmao čitavu privredu, kažu u Privrednoj komori Srbije.

Gradska uprava grada Zrenjanina obaveštava građane da, zbog pogoršane epidemiološke situacije, šalter Odseka za lokalnu poresku administraciju, u vezi sa porezom na imovinu i ostalim lokalnim prihodima, neće raditi do daljnjeg sa strankama.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić saopštila je da je resorno ministarstvo pokrenulo inicijativu za smanjenje PDV-a u ugostiteljstvu - pružanju usluga ishrane sa 20% na 10%.

Švajcarska je proglašena najboljim mestom na svetu za privlačenje i brigu o kvalifikovanim radnicima četvrtu godinu zaredom.

Poslodavci u Srbiji, prema Zakonu o radu, imaju obavezu da zaposlenima nadoknade troškove dolaska i odlaska sa posla. Tako nešto može biti rešeno na različite načine.

Narodna banka Srbije saopštila je da je omogućila na svom sajtu generisanje i validaciju NBS IPS QR kôda. Naime, NBS obaveštava sve zainteresovane privredne subjekte da je omogućila tehničku pripremu (generisanje) NBS IPS QR kôda i tehničku proveru (validaciju) pripremljenog IPS QR kôda putem servisa koja se nalazi na posebnom delu internet prezentacije Narodne banke Srbije – stranica IPS QR kôd.